Ingen dokumentation

Öppet forum för alla medlemmar.

Ingen dokumentation

Inläggav Andreas Hoflin (Medlemsnr 5361) » 30 okt 2018, 19:35

Hej
I en byggnad med flera butiker, frisör och lager finns ingen driftspärm och inga ritningar. Byggnaden är ombyggd i omgångar från 1970 och framåt, endast frånluftsfläktar finns, inget luftintag.
Dom har nu fått krav från kommunen om OVK besiktning för första gången. Vad krävs för att godkänna byggnaden? Driftspärm med Ritningar och projekterat luftflöde? Tilluftsventiler i yttervägg?
Andreas Hoflin (Medlemsnr 5361)
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 24 sep 2018, 01:00

Re: Ingen dokumentation

Inläggav Thor Berggren (Medlemsnr 5365) » 02 nov 2018, 10:09

Hej!

Vad krävs för att du ska kunna göra en så korrekt bedömning/besiktning som möjligt kring ventilationssystemets form och funktion?

Kan du okulärt se och följa/förstå kanalsystemet i sin helhet, om inte krävs en ventilationsritning.
Vet du vilka flöden respektive betjäningsområde ska ha enligt de regler som gällde när ventilationssystemet uppfördes, om inte krävs projekterande handling.
Vet du vilken byggnorm du ska besikta mot, om inte krävs projekterande handling.
Vet du vilka inställningar som är gjorda i systemet gällande tryckuppsättning samt spjällinställning, om inte krävs injusteringsprotokoll.
Vet du hur styr och reglerfunktionerna ska fungera vid ex spänningsbortfall, om inte krävs driftskort.

Av vad jag kan utläsa gäller detta en förstabesiktning, trots att systemet är helt eller delvis från 1970. Det innebär att större krav läggs på dokumentationen av anläggningen. Jag hänvisar till BFS 2012:7 OVKAR 1-3, där står det i klartext vad man bör kräva vid en första/återkommande besiktning.

Gällande uteluftsventiler bör du kontrollera vad som gäller i enlighet med den byggnorm du till sist besiktar efter. Det finns olika lydelser i de olika normerna.

Ditt uppdrag är att kontrollera att ventilationssystemet i huvudsak fungerar som avsett när det för första gången driftsattes, enligt projekterande handling samt i enlighet med den byggnorm som gällde när systemet i huvudsak installerades. När du upplever att så är fallet, är systemet godkänt.
Thor Berggren (Medlemsnr 5365)
 
Inlägg: 11
Blev medlem: 06 okt 2018, 01:00
Ort: Umeå


Återgå till Välkommen till Funkis

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron